Udalosti
5/5

Príbeh veľkonočných čokoládových vajíčok

  • Pridané: 18.03.2018   |   45 čítaní / zobrazení

Príbeh veľkonočných čokoládových vajíčok 

Tradícia veľkonočných vajec

Vajcia sa spájajú s kresťanským veľkonočným sviatkom Veľkou nocou, ktorý oslavuje smrť a zmŕtvychvstanie Krista od začiatku kresťanstva. Kresťanské zvyky spojené s veľkonočnými vajíčkami sú do určitej miery prispôsobené starodávnym pohanským praktikám spojeným s jarnými obradmi. Vajcia sú už dlho symbolom "plodnosti", "znovuzrodenia" a "začiatku".  Hindské mytológie sa týkajú toho, že svet sa vyvinul z vajíčka. S nástupom kresťanstva v západnej Európe cirkev prispôsobila mnohé pohanské zvyky a vajcia, ako symbol nového života, predstavovalo zmŕtvychvstanie. 

Vajcia ako veľkonočné darčeky. Najstaršie veľkonočné vajíčka boli slepačie alebo kačacie vajcia zdobené doma v jasných farbách s prírodným farbivom a dreveným uhlím. Pravoslávni kresťania a mnohé kultúry naďalej farbia škrupinky veľkonočných vajíčok, často ich zdobia kvetmi. 17. a 18. storočie odštartovalo výrobu hračiek v tvare vajec, ktoré sa deťom darovali na Veľkú noc. Konečnými veľkonočnými darčekmi v tvare vajca boli báječné výtvory vyrobené zo zata a zamatu v 19. storočí aj pre ruského cára, teraz sú to vzácne diela umiestnené v múzeu.

Čokoládové veľkonočné vajíčka boli prvýkrát vyrobené v Európe začiatkom 19. storočia, pričom Francúzsko a Nemecko prevzali vedenie v tejto novej umeleckej čokoládovne. Niektoré prvé čokoládové vajcia boli plné, pretože technika na masovú výrobu tvarovanej čokolády nebola  ešte tak vyvinutá. Výroba prvých dutých čokoládových vajíčok musela byť pekná, pretože formy boli lemované čokoládovou pastou a tieto výrobky boli vo vtedajšej západnej európe masovo kupované.

Cadbury veľkonočné vajíčka. John Cadbury vyrobil svoju prvú "francúzsku formu čokolády" od roku 1842, až do roku 1875 boli vyrábané prvé veľkonočné vajíčka Cadbury. Pokrok v oblasti výroby čokoládových vajíčok bol pomalý, až pokým sa nenašla metóda na to, aby sa rozpustená čokoláda dostala do foriem. Moderné čokoládové veľkonočné vajce vďačí za svoj postup do dvoch najväčších vývinov v histórii čokolády - holandský vynález mechanizmu na oddelenie kakaovej hmoty od kakaového bôbu v roku 1828 a zavedenie čistého kakaa Cadbury Brothers v roku 1866. Cadbury proces vyrobil veľké množstvo kakaovej hmoty a to bolo tajomstvo výroby tvarovanej čokolády. Najčastejšie boli čokoládové vajcia Cadbury vyrobené z horkej čokolády s hladkým jemným povrchom a boli naplnené sladkými mandľami. Najstaršie "zdobené vajcia" boli hladké škrupiny zdokonalené čokoládovým motívom a marcipánovými kvetmi.

Dekoratívne zručnosti a rozmanitosť rozkvitli a do roku 1893 bolo na veľtrhu Cadbury Brothers vo Veľkej Británii 19 rôznych línií. Umelecká zručnosť Richarda Cadburyho nepochybne zohrávala dôležitú úlohu pri vývoji veľkonočnej škály výrobkov s čokolády. Mnohé z jeho návrhov boli založené na francúzskych, holandských a nemeckých origináloch. Nemecko prišlo s "crocodile" povrchom výrobkom, ktorý vedel zbúrať tradíciu hladkého povrchu a skryté drobné nedokonalosti vo výrobkoch. To bolo predchodcom mnohých výrazných povrchových úprav, ktoré sú teraz k dispozícii. Spustenie výroby mliečnej čokolády Cadbury v roku 1905 prinieslo obrovský prínos na veľkonočný vaječný trh. Obľúbenosť tejto novej čokolády výrazne zvýšila predaj veľkonočných vajec a vytvorila ich ako sezónne najpredávanejšie. Dnes je veľkonočný vaječný trh tvorený prevažne mliečnou čokoládou.

Dnešný trh.Veľkonočný vaječný trh je jedným z najzaujímavejších cukrárskych trhov s novými rozsahmi a prezentáciami, ktoré každoročne priťahujú viac spotrebiteľov. Veľkonočný darčekový trh dosahuje všetkých vekových kategórií - mladých i starších. Shell Eggs Vytvorením veľkej časti trhu sú Shell Eggs. Tieto duté vajcia naplnené čokoládovým sortimentom, vrátane čokolády v krabičkách Cadbury Roses a Milk Tray alebo obľúbených čokoládových lízatiek: Time Out, Twirl, Flake, Picnic, Crunchie alebo Cherry Ripe.

Výrobné techniky. Zásady výroby čokoládových výrobkov sa v priebehu rokov nezmenili. Najstaršie veľkonočné vajíčka boli vyrobené z horkej čokolády a boli to celé škrupiny a nie polovičky ako vyrobené dnes. Spoločnosť Cadbury bola vždy v popredí dizajnu a uvedenia do prevádzky a vyrába veľkonočné vajíčka pomocou vysoko efektívnej počítačovej technológie. Tekutá čokoláda sa ukladá do foriem, ktoré sa potom otáčajú, aby sa dosiahla rovnomerná hrúbka. Vajcia sa potom ochladia a dve polovičky vajíčka sa spoja, aby vytvorili dokonalé veľkonočné vajíčko Cadbury. Na uspokojenie dopytu sa veľkonočné vajíčka vyrábajú v Austrálii osem mesiacov v roku.

Zdroj: www.cadbury.com.au

    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    pridať komentár